Wat is een goede brief?

Eigenlijk is de bottom-line: een goede brief is een gezellige brief. Taalfouten, of grammatica die rammelt? Onbelangrijk, als je het vergelijkt met het belang van gezelligheid. Immers: u probeert uzelf te verkopen en dat lukt niet zo goed als de toonzetting van uw brief niet positief is.

Ook belangrijk: een goede brief is toch wel gauw ergens tussen de dertig en vijftig regels lang. Een te korte brief levert geen resultaat op. Dat komt over als haastwerk, terwijl een langere brief duidelijk laat zien dat u tijd en energie in de kennismaking wilt steken.

De inhoud kan vrij makkelijk worden opgebouwd. Begin in de eerste alinea met te vertellen wat u aantrok in de advertentie, en stel uzelf even voor. Daarbij is ‘ik heet Piet’ wat kort, maar het hoeft ook niet al te gedetailleerd. Uw naam, waar u vandaan komt en wat u eventueel doet voor de kost is een mooi begin.

Het tweede deel is het deel van de brief aar het om gaat. Hier moet u een beetje de buit zien binnen te halen. Vertel wat meer over uzelf, welke hobby’s u heeft, of u kinderen heeft, dat soort dingen. Eigenlijk is dat gewoon een kwestie van opschrijven wat u zou zeggen als iemand u vraagt wie u bent en wat u doet. Dit tweede deel mag gerust uit vijftien tot twintig regels bestaan.

Het derde en laatste deel is eigenlijk al een kwestie van afronden. Zeg dat het u leuk lijkt om iets terug te horen, en waarom.  Vermeld bij de afsluiting (bijvoorbeeld na het ‘met vriendelijke groet’) ook een manier waarop men u weer kan bereiken. Een emailadres, of een telefoonnummer, of gewoon uw postadres.

Schrijf wat u denkt, of schrijf uw verhaal op zoals u het zou vertellen. Niet te ingewikkeld, niet te kort en niet te lang. Wees gewoon uzelf. En heeft u net als ik een beroerd handschrift? Tegenwoordig is een brief printen ook geaccepteerd.